سیستم مدیریت محتوا (CMS) ابزاری برای انتشار، ذخیره و به روز رسانی تمام عناصر موجود در وب سایت است. این عناصر می تواند شامل ویدئو، متن، اسناد، تصاویر، داده ها، فرم ها و... باشند. دات نت نیوک یا دی ان ان (مخفف DotNetNuke) یکی از انواع سیستم مدیزیت محتوا CMSکد باز بوده که امنیت زیادی دارد و کاربرپسند است. این سیستم مدیریت محتوا، کامیونیتی قوی نیز دارد و قیمت آن نیز مناسب است. در این مطلب در ایزی وب درباره سیستم مدیریت محتوای دی ان ان، مزایا و معایب و همچنین تفاوتهای آن با سایر سیستمها (مثل وردپرس و جوملا) صحبت میکنیم.
دی ان ان (DNN) چیست؟
سیستم مدیریت محتوای دی ان ان (DNN) که قبلا با نام داتنتنیوک شناخته میشد، یک ابزار منبع باز (open-source) ( یعنی دسترسی آزاد و معمولا رایگان) است که به منظور توسعه برنامه های وب مورد استفاده قرار می گیرد. CMS دی ان ان (DNN) از فریم ورک ASP .NET مایکروسافت، برای پشتیبانی کامل استفاده می کند. دی ان ان یک ابزار توسعه وب قدرتمند است که دارای رابط کاربری بسیار عالی، پویا و قابل گسترش است. دی ان ان دارای ماژول های پیشرفته ای است که از قابلیت انعطاف پذیری و سفارشی سازی بالایی برخوردار هستند.
مزایای طراحی سایت با دی ان ان (DNN)
یکی از بزرگترین مزیت های استفاده از سیستم مدیریت محتوای دی ان ان این است که توسعه دهندگان وب برای انجام عملیات مختلف، نیاز به دانش فنی ندارند. همچنین دی ان ان نیازی به پشتیبانی از فناوری اطلاعات ندارد. بنابراین طراحی سایت با دی ان ان (DNN)، هزینه نگهداری و عملیاتی بسیار پایینی به همراه دارد.
1-سادگی تولید و ویرایش محتوا با دی ان ان
یک سیستم مدیریت محتوای خوب، باید بهسادگی قابل استفاده باشد و دی ان ان بهخوبی از پس این امر مهم برمیآید. دی ان ان دارای ادیتور متنی قدرتمند با امکانات متنوع است که نیاز نویسندهها و مدیران سایت را بهخوبی برآورده میکند.
2-فرآیند نصب آسان
اگر قصد ایجاد یک پلتفرم مدیریت وب سایت دی ان ان (DNN) دارید، اصلا نگران نباشید زیرا می توانید طی چند دقیقه آن را بسازید. نرم افزار را دانلود کنید و دستورالعمل های ساده آن را دنبال کنید. برخی از شرکت های ارائه دهنده خدمات هاست و دامنه، بسته های هاست دی ان ان (DNN) را که شامل ایجاد پروژه و ابزار ساخت پروژه است ارائه می دهند.
3-آسان برای استفاده
یکی دیگر از مزایای استفاده از DNN برای طراحی سایت این است که کار با CMS دی ان ان (DNN) برای طراحان وب، توسعه دهندگان، ویراستاران محتوا و همچنین مدیران بسیار آسان است.
4-امنیت بالا
CMS دی ان ان از یک سابقه قوی در امنیت برخوردار است. این نرمافزار دهها اسکن امنیتی و ممیزی انجام شده توسط مشتریان و شرکای کاری که با تیم امنیتی دیانان در ارتباط هستند را با موفقیت پشت سر گذاشته است.هر گروه از کاربران در این سیستم، مجوز دسترسی خاص خود را دارند. در واقع هر فردی از یک تیم، بسته به کارهایی که قرار است در سیستم انجام دهد، طبقهبندی شده و مجوز خاصی دریافت میکند. برخلاف اغلب سیستمهای مدیریت محتوا که نیاز به نصب اپلیکیشنهای جانبی برای تامین امنیت سایت را دارند، مدل امنیت DNN در معماری آن گنجانده شده است.
5-انعطاف پذیری بالا و توسعهپذیری
CMS دی ان ان (DNN) قادر به پشتیبانی چندین وب سایت با نصب یک برنامه است. با داشتن قابلیت تقسیم بندی وظایف اداری میان سطوح مختلف سایت و سطوح هاست، مدیران می توانند تعداد نامحدودی وب سایت با محتوا و ظاهر منحصر به فرد را مدیریت کنند.
دی ان ان بر پایه ASP.NET بنا شده است؛ به همین دلیل تا حد خیلی زیادی قابلیت توسعهپذیری با ماژولهای از پیش آماده و سفارشی را دارد. این سیستم را میتوان بهراحتی با هر برنامه کسبوکاری (مثل برنامههای GP و CRM مایکروسافت) ادغام کرد.
6-سرعت بالا
کدنویسی کارآمد در دات نت نیوک به وبسایتها کمک میکند تا سریع لود شوند و تجربه کاربری خوبی را برای همه بازدیدکنندههای وبسایت بسازند.
7-مملو از ویژگی و قابلیت
این سیستم مدیریت محتوای (CMS) محبوب دارای ویژگی ها و قابلیت های استثنایی است. مواردی همچون امنیت، مدیریت محتوا، طراحی سایت، میزبانی وب (هاست) می توانند به راحتی با استفاده از ابزار ساده مدیریت و سفارشی شوند.
8-ابزار توسعه محلی
CMS مبتنی بر Dot Net همراه با ویژگی مدیریت محلی سازی چند زبانی می باشد. با این ویژگی، مدیران می توانند سایت خود را به راحتی به چند زبان طراحی کنند.
9-شناخته شده در سطح جهانی
CMS دی ان ان (DNN) نه تنها به عنوان یک سیستم مدیریت محتوای منبع باز مورد احترام است بلکه به طور گسترده ای شناخته شده است. تعداد زیادی از وب سایت ها در سراسر جهان از پلتفرم دی ان ان استفاده کرده اند.
10-مناسب برای اپلیکیشنها یا اینترانتها
به دلیل کدهای منعطف و معماری خاص، دی ان ان یک میزبان قدرتمند برای وب اپلیکیشنها یا اینترانتها است. این سیستم برای شرکتهایی که میخواهند ابزارهای مختلف آی تی را روی یک پلتفرم ساده مدیریت کنند، کاربری است.
معماری نرم افزار دی ان ان
در معماری پلتفرم دیانان، یک یا چند وبسایت در بالاترین سطح نرمافزار قابل ایجاد میباشد. هر سایت به تنهایی شامل چندین صفحه و هر صفحه شامل چندین برنامه کوچک (مثلا فروشگاه) میباشد. این برنامههای کوچک که در اصطلاح ماژول نامیده میشوند ممکن است در چند صفحه از یک سایت یا سایتهای دیگر استفاده شوند. بنابراین با یک بار نصب پلتفرم دیانان میتوان به بینهایت سایت با تعداد صفحات نامحدود و ماژولهای درون آن ایجاد نمود. دیانان به زبان برنامهنویسی #C و تحت چارچوب داتنت مایکروسافت نوشته شده است. بانک اطلاعاتی پیشفرض دیانان Microsoft SQL Server میباشد اگرچه قابلیت اتصال به سایر بانکهای اطلاعاتی را دارد. پلتفرم دیانان بر روی وب استک مایکروسافت و در سرور شخصی یا کلاد قابل اجرا میباشد.
نسخههای تجاری (Evoq) دیانان
نسخههای تجاری دیانان که با نام Evoq شناخته میشوند، بر پایه پلتفرم دیانان ساخته شدهاند. این نسخههای تجاری با بهرهگیری از سرویسهای موجود در دیانان همچون سامانه امنیتی مستحکم، مدیریت اعضاء، مدیریت فایلها، سرویسهای ویرایش محتوا و همچنین برخورداری از افزونههای جدید شامل ماژول، پوسته، سرویسدهنده و پیکربندی سفارشی به وجود آمدهاند.
ویژگیهای پلتفرم DNN
مهمترین ویژگیهای طراحی سایت با DNN عبارتاند از:
1-امنیت مبتنی بر نقش در دیانان
یکی از مهمترین ویژگی های DNN امکان تعریف گروههای کاربری متفاوت و نامحدود و همین طور تعریف نقش ایشان در نرمافزار و ارائه سطوح دسترسی مشخص برای هر نقش یا کاربر میباشد. با توجه به پیش رفتن امنیت تا سطح ماژول، پلتفرم دیانان از یک مدل امنیتی توسعهپذیری برخوردار است که کنترل کامل بر روی کسانی که مجاز به دیدن یا ویرایش کردن محتوای یک صفحهای خاص باشند را ارائه میدهد. به منظور مدیریت آسان نقشها، میتوان آنها را گروهبندی نمود و بر اساس نقش کاربر دسترسیهای ویژه به ایشان داد. پلتفرم دیانان از مجوزهای پایهای دیدن و ویرایش کردن در سطح صفحهها و ماژولها برخوردار میباشد. تعداد این مجوزها در نسخههای تجاری دیانان افزایش یافته تا انعطاف بیشتری را برای مدیر سایت فراهم آورد. علاوه بر موارد ذکر شده، تولیدکنندگان ماژول میتوانند مجوزهای سفارشی خود را برای دادن کنترل بیشتر بر عملکرد ماژول به مدیران سایت، بر روی ماژول خود پیادهسازی نمایند.
2-چیدمان صفحه ماژولار
محتوا در دیانان از طریق برنامههای کوچکی که "ماژول" نامیده میشوند عرضه میشود. هر ماژول بنابر طراحی آن قابلیتهایی را برای مشاهده و مدیریت نوع متفاوتی از محتوا فراهم میآورد. هر صفحه از دیانان را میتوان طوری پیکربندی نمود که چیدمان پوسته دلخواه را داشته باشد. چیدمان پوسته شامل یک یا چند قاب (Pane) است که قبلا توسط طراح پوسته تعریف شده است. قابها مکانهایی از صفحه میباشند که ماژولها میتوانند درون آنها قرار بگیرند. سیستم مدیریت محتوای دیانان در مقایسه با روشهای طراحی وبسایت page-first، اجرای تغییرات طراحی و چیدمان بدون تأثیر گذاشتن روی محتوا را بسیار آسانتر میکند.
امروزه، سیستم های مدیریت محتوا بخشی جدایی ناپذیر از هر کسب و کاری هستند. هر سازمان در حال حاضر دارای یک وب سایت و مطالب مربوط به آن است. این یعنی میزان گسترده ای از محتوا باید به طور موثر مدیریت شود تا خوانندگان بتوانند دقیقا آنچه را که به دنبالش هستند پیدا کنند. بنابراین ارزش کسب و کار شما افزایش خواهد یافت.
3-استفاده از فنآوری NET.
بهرهگیری از این فنآوری که دامنه نفوذ آن روزبهروز افزایشیافته است و بهخصوص نیروی متخصص و مجرب آن در ایران کم نیست باعث میشود محدودیتهای پیش روی توسعه نرمافزار چه به لحاظ فنی و چه به لحاظ هزینهای کاهش یابد و درنتیجه ارائه راهحلهای مبتنی بر این فنآوری بیشتر از سایر فنآوریهای مشابه جامعه عمل به خود بپوشاند.
4-معماری چندلایه
برخورداری از معماری چندلایه بهعنوان یک اصل اساسی در طراحی نرمافزار و استقلال عملیاتی لایه دسترسی به اطلاعات، لایه منطقی، لایه ظاهری و جلوگیری از تهدیدهای ناشی از طراحی تک لایه، قابلیتهای نرمافزار برای توسعه چه از لحاظ کارکرد و چه ازنظر ساختار گرافیکی افزایش یابد.
5-انعطاف و مقیاسپذیری
ساختار ماژولار این امکان را به کاربر میدهد تا متناسب با نیاز خود و انتخاب و نصب طیف ماژولهایی که هر یک کاربری تازهای به پرتال میبخشد، نیاز خود را برای رسیدن به اهداف سازمانی مشخص مرتفع کند. با توجه به حوزه وسیع انتشار نرمافزار و تعدد توسعهدهندگان آن معمولاً به ازای هر نیاز مشخص، ما به ازای در قالب ماژول ارائهشده است. علاوه بر آن امکان توسعه و طراحی ماژول برای نیازهای خاص نیز بهخوبی در نرمافزار دیدهشده است.
6-یکپارچگی با سایر نرمافزارها
یکی از مهمترین ویژگیهای یک نرمافزار موفق امکان اتصال و برقراری ارتباط با سایر نرمافزارها و بانکهای اطلاعاتی موجود در یک سازمان یا شرکت است. بستر برنامهنویسی پرتال بهگونهای طراحیشده است که میتواند با اکثر نرمافزارهای متداول سازمانی ارتباط برقرار کرده و با استفاده از این ویژگی به تبادل اطلاعات با این دست از نرمافزارهای بپردازد. این مهم باعث ایجاد سطح بالای از یکپارچگی و ارائه انواع سرویسها از طریق پرتال میشود.
7-بومیسازی
نرمافزار بهگونهای طراحیشده است که امکان تغییر زبان و بومیسازی آن با نصب بستههای زبانی بهراحتی صورت گیرد. هماکنون بستههای اکثر زبانها برای نرمافزار وجود دارد لذا برای توسعه پرتال به سایر زبانها صرفاً با انتخاب بستۀ زبانی موردنظر و نصب آن در پرتال فرآیند بومیسازی هسته نرمافزار انجام میشود. چیدمان هسته نرمافزار در زبانهای راست به چپ نظیر فارسی و عربی راست چین و در سایر زبان ها چپ چین است و این نرمافزار به صورت کامل از تاریخ شمسی در زبان فارسی پشتیبانی می کند.
8-زیر پرتالها
این خاصیت پرتال بنا به اقرار اکثر کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات یکی از بیبدیلترین خصوصیات نرمافزار محسوب میشود. با استفاده از این ویژگی با یکبار نصب نرمافزار میتوان به تعداد نامحدود زیر پرتال تولید کرد. این زیر پرتالها که خاصیتهای کلی خود را از پرتال اصلی به ارث میبرند در عمل میتوانند کاملاً مستقل دارای ساختار گرافیکی، ماژولی، محتوایی و دارای طیف اختصاصی کاربران و سطوح دسترسی باشند. مدیریت پرتال مرکزی دارای نظارت عالیه بر تمام زیر پرتالها است اما از حیث مدیریت اجرایی، زیر پرتالها میتوانند مدیریت خاص خود را داشته باشند.
9-سطوح دسترسی بر مبنای ساختار سازمانی
یکی از مهمترین قابلیتهای نرمافزار امکان تعریف گروههای کاربری متفاوت و نامحدود و همینطور تعریف نقش ایشان در نرمافزار و ارائه سطوح دسترسی مشخص برای هر نقش یا کاربر است. این مهم شرایطی را فراهم میکند تا ساختار سازمانی و سیاستهای مدیریت بهراحتی از طریق تعریف سطوح دسترسی میسر باشد.
10-ثبت رویدادها
این نرمافزار مجهز به یک سامانه قدرتمند ثبت عملکرد است که امکان ذخیرهسازی فعالیت کاربران، تغییرات نرمافزار، عملکرد مدیران سایت و زیر پرتالها را میسر میسازد. این سامانه کنترل و نظارت پرتال را به معنای واقعی آن ممکن میسازد.
11-تنوع ساختار گرافیکی
همانطور که قبلاً اشاره شد نرمافزار از یک زیربنای چندلایه در طراحی بهره میبرد. یکی از قابلیتهایی که این ساختار به نرمافزار میبخشد امکان دارا بودن ساختار گرافیکی متنوع است. نرمافزار میتواند دارای چندین پوسته ظاهری باشد و بنا به نظر مدیران پرتال در بخشهای مختلف پرتال به کار روند و یا در دورههای زمانی مختلف و متناسب با تشخیص مدیریت بهعنوان پوسته اصلی استفاده شوند.
12-نسخه بندی محتوا
این خاصیت پرتال باعث میشود تمام محتوای ویرایش شده پرتال در بخشهای مختلف همراه با نسخههای اولیه ذخیره شوند و در صورت نیاز به استفاده از نسخههای قبلی این امکان وجود داشته باشد که نسخههای قبلی بازآوری شوند. نسخههای ویرایش شده بر اساس تاریخ ویرایش در بخش مدیریت محتوای همان بخش موجود است و کافی است کاربر با کلیک بر روی محتوای موردنظر آن را بازآوری کند.
تفاوت دی ان ان با وردپرس و سایر فریم ورک ها
مهمترین تفاوتهای طراحی وب سایت با دی ان ان و سایر پلتفرمهای مدیریت محتوا عبارتاند از:
تفاوت دی ان ان و وردپرس
استفاده از وردپرس سادهتر است. قبلا گفته میشد که نصب وردپرس نسبت به دی ان ان راحتتر است؛ ولی با ورود DNN Evoq نسخه ۹ و ویرایش ابری، پیادهسازی دی ان ان نیز سادهتر شد. هم دی ان ان و هم وردپرس سرعت خیلی بالایی دارند. در وردپرس از PHP و MYSQL استفاده شده است؛ ولی سایتهای دی ان ان از .NET و SQL بهره میگیرند. هر دو پلتفرم از ادیتور محتوای WYSIWYG اسفتاده میکنند؛ اما پلتفرم دی ان ان برخط است و به همین دلیل سرعت و سادگی استفاده بالاتری دارد. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر 10 مزیت دی ان ان نسبت به وردپرس را مطالعه کنید.
بهطور خلاصه، وردپرس گزینهای آسان و در دسترس برای بلاگرها و کسبوکارهای خیلی کوچک است؛ ولی اگر به دنبال امنیت بالا و مقاومت زیاد در برابر آسیبها هستید، انتخاب DNN برای طراحی سایت گزینه مناسبتری است.
تفاوت دی ان ان و جوملا
انتخاب بین دی ان ان و Joomla کمی دشوار است؛ زیرا جوملا بیشتر برای برنامهنویسها طراحی شده است تا بازاریابها و نویسندگان وب. این سیستم مدیریت محتوا از سال ۲۰۰۳ بهعنوان سیستمی متنباز و بر پایه PHP معرفی شد. مثل سایر سیستمهای مدیریت محتوا، جوملا نیز دارای پلاگینها (اکستنشنها) زیادی برای مارکتینگ، سوشال مدیا، ادیت محتوا و غیره است.
مانند وردپرس، جوملا نیز یک سیستم مدیریت وبلاگ دارد که استفاده از آن را برای سایتهای وبلاگی سادهتر میکند. یکی از معایب جوملا این است که با سیستمعامل ویندوز، بهخوبی کار نمیکند؛ به همین دلیل استفاده از آن برای کسبوکارها کمی محدودیت دارد.
بهطور خلاصه، اگرچه جوملا کامیونیتی قوی دارد و گنجینه اکستنشنهای آن نیز غنی است، ولی ادغام آن در سیستمعاملهای ویندوز سخت است. همچنین عدم پشتیبانی شرکت سازنده از این سیستم، باعث میشود دی ان ان انتخاب قابلاعتمادتری باشد.
تفاوت دی ان ان و Drupal
Drupal یکی دیگر از سیستمهای مدیریت محتوا بر پایه PHP است. این سیستم دارای بیشتر از یک میلیون سایت مختلف است؛ ولی استفاده از آن از سال ۲۰۱۵ بهتدریج کم شده است.
یکی از مهمترین دلایل فروش بالای این سیستم، توانایی آن در ایجاد و مدیریت طیف گستردهای از محتواها اعم از ویدئو، نظرسنجی، وبلاگ، پادکست و آمارها است. این ویژگیها باعث شدهاند این سیستم، شباهت زیادی به وردپرس داشته باشد.
معمولا گفته میشود در طراحی سایت با DNN، قابلیت اجرا در مرورگر اینترنت اکسپلورر نسبت به طراحی با Drupal سادهتر است.
کامیونیتی Drupal بیشتر از ۱۶هزار ماژول و پلاگین مختلف را برای این سیستم طراحی کردهاند که باعث انعطافپذیری و توسعهپذیری بالای آن شدهاند. همچنین این سیستم، قابلیت یکپارچهسازی با پلتفرمهای سوشال را دارد، از نظر سئو کاربری خوبی دارد و شامل APIهایی برای یکپارچهسازی عمیقتر با اپلیکیشنهای کسبوکار است.
بهطور خلاصه، باید گفت سیستم مدیریت محتوای Drupal دارای ماژولها و پلاگینهای زیادی است؛ ولی محبوبیت کمی دارد و به همین دلیل پیدا کردن افرادی که برنامه نویسی این سیستم را آموخته باشند، دشوار است.
اگر سایتی دارید که با دی ان ان طراحی شده است، یادگیری نحوه کار با پلاگین های DNN و بهطور کلی پنل کاربری آن بسیار مهم است. شما میتوانید برای یادگیری نحوه کار با قسمتهای مختلف پنل مدیریت محتوای دی ان ان، از فیلمهای آموزشی ایزی وب کمک بگیرید.
برتری ایزی وب برای طراحی سایت با دی ان ان
مهمترین مزیت سفارش طراحی سایت دی ان ان به ایزی وب این است که متخصصان ما، بهخوبی با نحوه طراحی سایت با DNN آشنایی دارند. آنها از بهترین قالب های DNN برای طراحی سایت شما بهره میگیرند. همچنین شما میتوانید در کنار خدمات طراحی و توسعه سایت، از خدمات دیگری مثل بهینه سازی سئو DNN، تولید محتوا، رپورتاژ و تبلیغات نیز استفاده کنید. طراحی سایت واکنشگرا با DNN نیز یکی دیگر از مهمترین نیازهای مشتریان ماست که متخصصان ایزی وب بهخوبی از پس آن برمیآیند.
معایب دی ان ان
مهمترین معایب دی ان ان عبارتاند از:
- برخی افراد نیاز به نصب دستی اکستنشن برای انجام کارها را زمانبر و سخت میدانند. در واقع این سیستم مدیریت محتوا مثل یک کاغذ سفید است که برای انجام هر کاری، باید اکستنشن آن را نصب کنید. این امر میتواند برای کسبوکارهای کوچک و بلاگهای شخصی، بسیار سخت باشد.
- یافتن برنامهنویسهایی که توانایی کدنویسی و رفع عیب سیستم مدیریت محتوای DNN را دارند، نسبت به سایر سیستمها ازجمله وردپرس و جوملا سختتر است.
- اگرچه این سیستم رایگان است، ولی برای فعالسازی اکثر اکستنشنهای غیرپایهای آن باید پول بپردازید. همچنین تعداد اکستنشنهای آن نیز بسیار محدود است. سایر پلتفرمها مثل وردپرس، دارای پلاگینهای بیشتری بوده که اکثرا نیز دارای نسخه رایگان هستند. بهطور کلی، قیمت اکستنشنهای دی ان ان نیز نسبت به وردپرس بالاتر است.
توانایی ساخت انواع وب سایت طراحی سایت فروشگاهی/شرکتی/ اختصاصی با دی ان ان
یکی از مزایای مهم دی ان ان، این است که میتوانید از آن برای توسعه وب در هر زمینهای استفاده کنید. طراحی سایت تجارت الکترونیک با DNN، طراحی وب سایت چند زبانه با DNN و بهطور خلاصه، طراحی انواع سایتهای فروشگاهی، شرکتی و اختصاصی با این سیستم مدیریت محتوا امکانپذیر است.
نتیجهگیری
در این مقاله درباره سیستم مدیریت محتوای دی ان ان صحبت کردیم. این سیستم نسبت به وردپرس کمتر شناختهشده است؛ ولی مزایای مختلف آن ازجمله امنیت بسیار بالا، باعث شده بسیاری از کسبوکارها از آن برای پیادهسازی سایت خود استفاده کنند. تعداد افراد متخصصی که توانایی پیادهسازی سایت DNN و رفع عیب آن را دارند، نسبت به وردپرس محدودتر است؛ ولی خبر خوب این است که شما میتوانید از کمک متخصصان ایزی وب برای طراحی سایت دی ان ان خود کمک بگیرید.